Nya fall av Papegojsjukan !

Över 35 nya fall av papegojsjukan har drabbat Sverige hittills detta år!

Ovanligt många i södra Sverige har insjuknat med papegojsjuka. Hittills i år har 20 fall rapporterats i Sverige jämfört med mellan 5 och 10 fall per år normalt. Undvik fågelavföring och sjuka fåglar för att minska risken för smitta.

Papegojsjuka, (ornithos) kan överföras mellan fåglar och människor och orsakas av bakterien Chlamydophila psittaci. När sjukdomen först upptäcktes iakttogs sjukdomsfall hos människa efter kontakt med smittade papegojfåglar, därav namnet papegojsjuka. Smittämnet är dock allmänt förekommande bland vilda fåglar och även andra djur kan smittas. Smittade fåglar kan bli sjuka, men också verka helt friska.

De flesta människor som smittas får lindrig influensaliknande sjukdom, men allvarliga fall av lunginflammation förekommer. Infektionen kan behandlas med antibiotika

Undvik fågelavföring

Smittämnet förekommer främst i smittade fåglars avföring och kan spridas till människa via damm från intorkad avföring i luften. Flertalet som sjuknat har hanterat fågelbord eller kommit i kontakt med fågelbajs på annat sätt. För att minska risken att smittas av papegojsjuka, men även av andra smittämnen som bärs av fåglar, exempelvis salmonella, bör man undvika nära kontakt med fågelavföring och sjuka fåglar.

Fågelbord bör rengöras utomhus med såpvatten alternativt med desinfektionsmedel och det är viktigt att tvätta händerna noga efteråt. Man ska inte använda högtryckstvätt när man vill spola bort fågelavföring eftersom det kan öka mängden smittämne i luften.

Vid arbeten i slutna utrymmen eller där man måste ta bort stora mängder fågelavföring och fågelbon i exempelvis ventilationstrummor, i hängrännor eller på öppna vindar bör man också i dessa fall använda såpvatten och dessutom ha lämpligt andningsskydd med partikelfilter.

För vården rekommenderas en ökad observans på diagnosen med tanke på både diagnostik och behandling.

Fågelgruppen får många samtal angående detta, då vi hjälper er med sanering och förbyggande åtgärder för att risken minskar att drabbats av denna sjukdom.

Källa: SMI

17 reaktioner på ”Nya fall av Papegojsjukan !

  1. Pingback: spiraldynamics
  2. Pingback: Spiral Dynamics
  3. Pingback: vxi.su
  4. Pingback: site
  5. Pingback: bonanza178 slot
  6. Pingback: grote blote tieten
  7. Pingback: sideline
  8. Pingback: Kuliah Online
  9. Pingback: Exology
  10. Pingback: 918kiss

Kommentarer är stängda.